Heb ik als alleenreizende ouder toestemming nodig van mijn ex-partner?

Op vakantie gaan met jouw kind als alleenreizende ouder is niet altijd evident. Heb ik altijd de toestemming nodig van mijn ex-partner en welke documenten zijn in dat geval vereist? Wij bieden antwoord op enkele veelgestelde vragen. Zo kan jij samen met jouw kind zorgeloos genieten van jullie vakantie.

Wat zijn mijn verplichtingen als reizende ouder tegenover de andere ouder?

Als je gescheiden bent of niet samenwoont met de andere ouder van jouw kind, is het gewenst om vooraf toestemming te verkrijgen voordat je jouw kind meeneemt op vakantie. Deze toelating is niet wettelijk verplicht, maar kan in bepaalde landen een voorwaarde zijn voor alleenreizende ouders.

Op de website van jouw gemeente kan je een officiële reistoelating voor minderjarigen terugvinden. Deze officiële toestemming omvat de gegevens van het kind, de begeleidende ouder, de niet-begeleidende ouder, de duur van de reis, de bestemming, enzovoort. Om geldig te zijn, moet deze reistoestemming door beide ouders worden ondertekend en gestempeld worden op het gemeentehuis waar het kind is geregistreerd. Je kunt ook zelf een document opstellen waarin jouw ex-partner verklaart zijn of haar toestemming te geven. Jouw ex-partner zal dit document dan ondertekenen en jou een kopie van zijn of haar identiteitskaart verstrekken.

Naast het verkrijgen van toestemming voor de vakantie, is het ook raadzaam om de andere ouder tijdig te informeren over jouw reisplannen. Informeer hem of haar over de reisbestemming, accommodatiegegevens en contactgegevens. Als er sprake is van een noodsituatie, kan de andere ouder jou gemakkelijk bereiken.

Welke documenten heb ik nodig om naar het buitenland te reizen?

Als je van plan bent om naar het buitenland te reizen, moet je ervoor zorgen dat de reisdocumenten van jouw kind in orde zijn. In de meeste gevallen is een geldig paspoort of Kids-ID vereist voor reizen buiten België. Daarnaast kunnen sommige landen extra documenten of toestemming vereisen, zoals een visum of een officiële reistoelating van de andere ouder. Voor de zekerheid kun je ook altijd een kopie van de geboorteakte meenemen om het verwantschap met jouw kind te kunnen bewijzen indien er sprake is van een andere achternaam.

Mag mijn ex-partner mijn vakantie weigeren?

Indien er een geldige reden is om de vakantie te weigeren, kan dit voorgelegd worden bij de familierechtbank. Dergelijke redenen kunnen zijn:

  • Een vermoeden van parentale ontvoering of kinderontvoering. Je vreest dat jouw ex-partner niet meer terugkomt.
  • Wanneer er sprake is van een reis naar een risicoland (bijvoorbeeld oorlogsgebied)
  • Wanneer de reis plaatsvindt buiten de officiële schoolvakanties.

Wordt een vakantie geweigerd zonder geldige reden en weigert de andere partij om de identiteitsdocumenten van het kind mee te geven, dan kan een vordering tot afgifte ervan worden neergelegd bij de familierechter. Er kan een verhoogde rechtsplegingsvergoeding en schadevergoeding worden geëist, zeker wanneer de reisplannen daadwerkelijk werden gedwarsboomd.

Wat als mijn ex-partner mijn kind niet terugbrengt na vakantie?

In dat geval zijn er drie zaken die gedaan kunnen worden. Er kan een dwangsom geëist worden voor elke dag dat de bedrijfsregeling niet wordt nageleefd. Daarnaast is het ook mogelijk om bij de familierechter jouw ex-partner in de toekomst te verbieden om op reis te gaan met jouw kind. Ten slotte kan je aanvragen om het hoofdverblijf van jouw kind bij jou te zetten. In dit geval is er sprake van een andere verblijfsregeling.

Soms kunnen er geschillen ontstaan tussen ouders over vakantieplannen, vooral als er onenigheid is over de toestemming of de beste belangen van het kind. In dergelijke gevallen is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een ervaren advocaat in familierecht. Een advocaat kan jou helpen bij het begrijpen van jouw rechten en verplichtingen, en indien nodig juridische stappen ondernemen om jouw belangen te behartigen. Bij Jaeken & Steyvers Advocaten beschikken we over meer dan 30 jaar ervaring binnen het familierecht. Heb je verdere vragen of ondersteuning nodig? Leg dan vandaag nog jouw afspraak va