Verkeersovertredingen op naam van jouw vennootschap

Wanneer een verkeersovertreding wordt begaan met een voertuig dat op naam van de vennootschap staat, is de verantwoordelijkheid niet alleen beperkt tot het betalen van boetes, maar dit omvat ook een belangrijke wettelijke verplichting: het identificeren van de bestuurder ten tijde van de overtreding.

De feitelijke bestuurder identificeren

Wanneer een voertuig op naam van een vennootschap een overtreding begaat, moet de vennootschap de bestuurder identificeren. Dit dient binnen 15 dagen na ontvangst van het proces-verbaal of inlichtingenverzoek te gebeuren. Het niet voldoen aan deze verplichting kan leiden tot aanzienlijke sancties, waaronder geldboetes van €1.600 tot €32.000 en mogelijk een gevangenisstraf.

Deze regel geldt ongeacht de aard van de overtreding of het al dan niet betwisten ervan. Indien de vennootschap verzuimt deze informatie te verstrekken, kan zij een minnelijke schikking van minimaal €500 ontvangen.

Voor privépersonen geldt dat indien hun kentekenplaat op hun naam staat en de bestuurder niet geïdentificeerd is bij een overtreding, men vermoedt dat zij de overtreding hebben begaan. Zij moeten dan bewijzen dat zij niet de bestuurder waren of overmacht, diefstal of fraude aantonen.

Aanpassing mei 2023

De boetebrief voor ondernemingen is sinds begin mei 2023 aangepast: Op de boetebrief staat nu een duidelijke waarschuwing voor ondernemers die nalaten de bestuurder te identificeren, met een minnelijke schikking van minimaal €500. De mogelijkheid voor de onderneming om direct te betalen is verwijderd van de boetebrief. Na identificatie door de onderneming ontvangt de bestuurder die de overtreding beging een aparte brief met een betaaluitnodiging.

Het parket treedt streng op tegen vennootschappen die de vereiste informatie niet verstrekken, vooral bij herhaaldelijke overtredingen. Het is dus raadzaam om de identiteit van de bestuurder tijdig door te geven.

Een advocaat kan jou helpen bij het begrijpen van jouw rechten en verplichtingen, en indien nodig juridische stappen ondernemen om jouw belangen te behartigen. Bij Jaeken & Steyvers Advocaten beschikken we over meer dan 30 jaar ervaring binnen de juridische wereld. Heb je verdere vragen of ondersteuning nodig? Neem dan vandaag nog contact met ons op.